Benvinguts a El Sol de l'Era.

Aquest bloc té com una de les seves principals raons de ser, la de mostrar aquells rellotges de sol que he anat realitzant per a amics al llarg del temps, tot oferint una descripció de la seva realització. També trobàrem textos i documents que ajudaran a entendre una mica mes els rellotges de sol.


dimecres, 31 d’agost del 2011

Perdoneu, però algú ho havia de dir!

Ja fa temps que em ronda pel cap escriure unes línies sobre els rellotges que en l’inventari de la SCG anomenem “de sèrie” que no son altres que els que podem adquirir en qualsevol botiga de ceràmica o decoració pel jardí, entre àmfores romanes, fonts i nans.



Aquest rellotges, majoritàriament destinats a ser elements ornamentals i decoratius, omplen arreu les nostres façanes, però tot i així, en un primer moment se’ls dota, per part dels seus propietaris, d’un cert valor gnomònic, però ràpidament i sense gaires coneixements en la matèria s’adonen que no acaben de marcar correctament l’hora. Es justificaran dient que l’hora solar es molt complicada de llegir, i que tal i que qual ... falòrnies! per que amb decepció comprovem que poc tenen d’encarades al sud les parets que decoren, ni les marques horàries corresponen a la seva latitud, ni el gnòmon conserva l’angle adient, alguns en un intent desesperat mouen el gnòmon intentant buscar una explicació. Tots son traçats partint d’un mateix patró o motlle, fets en sèrie, desvirtuant així aquesta ciència i art que anomenem gnomònica.



Els podem trobar sense gnòmon, o be aquest col·locat per sobre del punt on conflueixen les línies radials de les marques horàries, alguns fins i tot han acabat sent aquest un ganxo per penjar un cistell de flors.


Hem de recordar que els rellotges de sol son calculats tenint en compte la latitud d’on aniran col·locats i nomes poden marcar correctament l’hora si estan ben orientats i en la latitud per la que s’han pensat, mai un mateix traçat d’un rellotge meridional calculat, per exemple, per la Bisbal de l’Empordà (Baix Empordà) amb una latitud 41º 57’ 36”N marcarà correctament l’hora a les Tavernes de la Valldigna (Safor) amb latitud 39º 4,55’ 76”N, però si aquest rellotge el posem a Alós de Balaguer (Noguera) amb latitud 41º 54’ 45”N molt semblant a la de la Bisbal de l’Empordà, l’hora s’ajustarà mes. Per la conversió de l’hora solar a hora civil veure http://elsoldelera-hora.blogspot.com/

Aquí mostro, per diferents latituds, com varien l’obertura d’angles horaris.




Latitud 30º obertura de l’angle de la marca horària corresponent a les 13 hores es de 13.0644º amb una obertura de l’angle del gnòmon de 60º (colatitud)







Latitud 40º obertura de l’angle de la marca horària corresponent a les 13 hores es de 11.5995º amb una obertura de l’angle del gnòmon de 50º (colatitud)







Latitud 50º obertura de l’angle de la marca horària corresponent a les 13 hores es de 9.7725º amb una obertura de l’angle del gnòmon de 40º (colatitud)






Latitud 60º obertura de l’angle de la marca horària corresponent a les 13 hores es de 7.6308º amb una obertura de l’angle del gnòmon de 30º (colatitud)





En definitiva, els rellotges que podem trobar en el mercat poden ser molt macos però rarament trobareu que marquin be l’hora i si us plau tant si teniu o no una paret orientada al sud, poseu-vos en contacte amb un quadranter de confiança, que us calcularà el vostre rellotge de sol personalitzat i únic.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada