Benvinguts a El Sol de l'Era.

Aquest bloc té com una de les seves principals raons de ser, la de mostrar aquells rellotges de sol que he anat realitzant per a amics al llarg del temps, tot oferint una descripció de la seva realització. També trobàrem textos i documents que ajudaran a entendre una mica mes els rellotges de sol.


dijous, 22 d’agost del 2013

EL RELLOTGE DE SEDÓ (1) GRAVANT AMB L’ÀCID

A mitjans de mes de juny del 2012, l’Ernest Núñez Gómez de León, propietari de la llibreria Antiquària Els Gnoms a Sedó (Lleida), em va proposar de fer un rellotge de sol per la façana de Casa Magarola, casal senyorial del segle XVI.

Casa Magarola a Sedó

Un projecte llargament perseguit pel seu propietari que després de moltes vicissituds i recerques s’ha pogut dur a bon terme.

Un cop fets els càlculs gnomònics del rellotge i determinar les dades que havia de mostrar com ara les hores i mitges hores de les 7 del matí a les 6 de la tarda en cicles de 12 hores, amb la línia de les 12 vertical que inclou l'analema com a representació de l'equació del temps i amb el traçat de les línies dels solsticis i equinoccis que nostra a mode de calendari amb l’ajuda del nòdul que te el gnòmon de vareta, va ser el moment de traspassar el testimoni a l’artista i gravadora Roser Sales Noguera* que assumeix la tasca de realitzar físicament, dibuixant i dissenyant el rellotge, que s'havia de realitzar sobre una planxa de ferro de 3 mil·limitres d'espessos i 150 per 112 mil·limetres de superfície, utilitzant les tècniques tradicionals de gravat obert al burí o talla dolça i a l'àcid. 

Aquest rellotge el publico concedint-li dues entrades en el blog, la primera correspon al gravat amb àcid i la segona a la seva col·locació.

El gravar sobre la planxa de ferro es força curiós i interessant de veure. Us mostro un seguit de imatges que ensenyen pas per pas el procés de creació.
  
1.- Abans de començar cal tenir preparat tot el material

2.- Polint la planxa per preparar la superfície de la planxa

 3.- Posant vernís per dibuixar


4.- Dibuixant la sanefa com a marc del rellotge

5.- Dibuixant el traçat del rellotge

6.- Dibuixant l’inscripció, l’escut i motius d’ornamentació del rellotge.



7.- Preparant la superfície de la planxa per l’àcid

 8.- Llest per anar a l’àcid


9.- Procés de corrosió de l’àcid


10.- Entintat


11.- Rellotge acabat

12.- Per acabar es va donar una capa de vernís per evitar la corrosió i el rovell.

*   *   *

“Roser Sales Noguera és una artista i gravadora, que viu i treballa a Barcelona. Amb graus de belles arts de la Universitat de Barcelona i la Winchester School of Art (Universitat de Southampton), que ha rebut nombrosos premis per les seves obres principalment en el gravat i el dibuix. Les seves obres s'han exposat a Nova York, Espanya i Polònia. A més d’encapçalar el seu propi taller de gravat al centre de Barcelona, Roser ha ensenyat a la Winchester School of Art, Manhattan Center Gràfics , RBPW a Nova York i l’Escola Massana de Barcelona. El seu treball està estretament vinculat a la natura com "la més alta expressió de moments intensos, sublim i íntim quan tot està encara". “



2 comentaris:

  1. Moltes gràcies per descriure amb imatges tot el procés. És interessantíssim.

    ResponElimina
  2. Hola Ernest quina alegria acabo de veure com has possat tot el proces ! esta estupendo, deixa una idea clarisima de tot el proces!!!
    Graoies per contar amb mi per aquest projecte, tan preuat per tu.
    Volia dir te que si us plau canviis la web, ara es : www.rosersales.es.
    Petons i una abraçada
    roser

    ResponElimina