Benvinguts a El Sol de l'Era.

Aquest bloc té com una de les seves principals raons de ser, la de mostrar aquells rellotges de sol que he anat realitzant per a amics al llarg del temps, tot oferint una descripció de la seva realització. També trobàrem textos i documents que ajudaran a entendre una mica mes els rellotges de sol.


dimarts, 24 de desembre del 2013

UN RELLOTGE DE SOL MOLT ESTETIC

El rellotge de sol de casa la Mercè i en Joan, a Premià de Dalt, es fantàstic, tant per el seu traçat com per la manera de com esta fet, amb ferro, acer inoxidable, alumini i ceràmica.

  
Com que la façana, tard o d’hora li caldrà ser pintada, es va decidir fer un rellotge que permetés poder-la pintar sense tapar el rellotge. Es va optar per fer-lo amb varetes de acer inoxidable i alumini, subjectades a la paret amb unes grapes metàl·liques, que faciliten l’acció de treure les varetes i tornar-les a col·locar fàcilment en el seu lloc.




Les varetes, de 3 metres de llargada i 4mm de diàmetre, son pintades amb esmalt metàl·lic tipus Oxiron Tital negre, pavonat de granulat fi, que li donen major contrast sobre la paret i protegeixen que qualsevol rovell que si pugui fer, i donen forma al rellotge gracies al traçat de les línies dels solsticis i equinoccis que delimiten perfectament el traçat del rellotge de sol. Aquestes varetes, van subjectades a la paret amb les grapetes de ferro que es van fer expressament. 

Les marques horàries nomes apareixen a les hores, de les 4 del matí a les 12 del migdia i son fetes amb varetes d’alumini de 6mm de diàmetre, llimades per tal d’ajustar-les a les varetes dels solsticis. La numeració feta de ceràmica i amb caràcters aràbics nomes es mostren com a referència a les 6-9 i 12 hores, essent la línia de les 12 vertical.

Per tal que el rellotge estigues perfectament integrat en la façana, sense sobrecarregar-lo, es va decidir fer que el gnòmon de vareta de 140 cm de llargada, surtis perpendicularment de la paret a 80 cm del seu pol, reduint la seva llargada i el seu pes. Inclou també un nòdul fet de ceràmica.

En l’ornamentació apareixen quatre peces de ceràmica, al·legòriques a les quatre estacions. Les peces de ceràmica són fetes per la mateixa Mercè Albaiges, amb l’assessorament de la ceramista Mª Angels Domingo - MADOLA, de Premià de Dalt.  http://www.madola.com/

L’orientació de la façana es molt declinant, 64º sud-est, i les seves coordenades són N41.504220º E-2.351239º

  Foto presa el 21 de desembre, dia del solstici d’hivern.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada