Benvinguts a El Sol de l'Era.

Aquest bloc té com una de les seves principals raons de ser, la de mostrar aquells rellotges de sol que he anat realitzant per a amics al llarg del temps, tot oferint una descripció de la seva realització. També trobàrem textos i documents que ajudaran a entendre una mica mes els rellotges de sol.


dissabte, 26 de juliol del 2014

EL RELLOTGE DE SOL DE TURMADÈN DES CAPITÀ

El rellotge de sol de Turmadèn des Capital a Alaior (Menorca), es un projecte que en Robert Bargalló a dut a terme des d’un bon començament i que em va convidar a col·laborar amb ell, posteriorment.

 

Els rellotges de sol, ens conviden a viure el temps amb un ritme fora de les immediateses quotidianes, per aquest motiu no val anar amb presses ni al crear-los ni al viure’ls.

Aquest rellotge de sol es força personal, pel que fa a la seva decoració. Representa el propietari del lloc o masia, allitat en un llit estil Adams, envoltat del prat i el bestiar que tant s'estima. Envoltant el pol del gnòmon, llegim la llegenda IN GIRUM IMUS NOCTE ET CONSUMINUR IGNI, és un palíndrom força interessant, per tant es pot llegir tant d’esquerra a dreta com de dreta a esquerra i vindria a dir algo així com que “anem donant voltes a la nit essent devorats pel foc” com les petites papallones nocturnes, però l’interpretació millor us la deixo per vosaltres.

L’artista i ceramista ha estat en Pere Bargalló, que ha sabut mostrar tots els detall.


Turmadèn des Capità és un lloc típic menorquí dedicat a l'activitat d'agroturisme, agricultura i ramaderia ecològica. Està situat al terme municipal d'Alaior, al mig de l'illa de Menorca.


El nom Turmadèn és un nom àrab que significa turó de la mina en referència a una mina abandonada atribuïda als romans i, posteriorment, explotada en època musulmana. 



El sistema agrari utilitzat es basa en el coneixement tradicional combinat amb els nous coneixements científics i tecnològics, respectant els cicles naturals i excloent la utilització de productes quìmics i de síntesi. A la granja hi ha un ramat de vaques de raça autòctona, coneguda com a Vermella Menorquina, juntament amb altres animals, horta i explotació de recursos forestals. 

La casa, que data de finals del segle XIX, es va ampliar l'any 1923. Recentment, s'ha realitzat reformes respectant les estructures i els materials tradicionals per poder oferir una estada amb totes les comoditats en un entorn rústic i a l'hora modern.


Aquesta es la darrer posta de sol del 2012 a la platja de Binigaus, que en Robert em va voler regalar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada