Benvinguts a El Sol de l'Era.

Aquest bloc té com una de les seves principals raons de ser, la de mostrar aquells rellotges de sol que he anat realitzant per a amics al llarg del temps, tot oferint una descripció de la seva realització. També trobàrem textos i documents que ajudaran a entendre una mica mes els rellotges de sol.


dimarts, 17 d’agost del 2010

Formar part del rellotge



Un rellotge analemàtic és més que un rellotge de sol, és formar part de la mateixa mecànica de l’Univers. És el rellotge interactiu per excel·lència, atès que és el mateix observador qui fa de gnòmon, desplaçant-se al llarg de la meridiana depenent sempre de la data en què es fa la lectura.

Dins de les activitats de la VI Setmana de la Ciència, novembre de 2009, l’IES Jaume Almera de Vilassar de Dalt, va proposar de fer un rellotge de sol, amb els alumnes de dibuix tècnic de 2º de batxillerat. Es va decidir fer un rellotge analemàtic, ja que no calia col·locar cap gnòmon que limités el pas o fes necessari l’ús d’una bastida per col·locar-lo.

Vaig preparar tot un dossier explicant pas per pas, tant amb un mètode gràfic com amb l’ajuda de fórmules trigonomètriques, el procediment del traçat en el terra del pati d’esports de l’institut, mostrant in-situ als mestres que haurien de dur a terme el projecte amb els alumnes aquest procediment i deixant-los material específic per tal de facilitar el seu traçat, tot això dies abans per tal que poguessin treballar-ho a classe. En el dissenys del rellotge es va marcar els focus per incloure els cercles Lambert en el càlcul i determinar l'hora de sortida i posta del sol per a qualsevol data de l'any, necesari com a complement a algunes explicacions del rellotge.




També vaig realitzar una maqueta que guarden dins una urna, formada per un rellotge vertical, un horitzontal, un equatorial i un analemàtic, en la qual es mostra d’una manera visual i integrada, el traçat de les marques horàries i de les línies de declinació, per cada rellotge i per una mateixa latitud, amb la projecció vertical del rellotge analemàtic vers el rellotge equatorial.




Podem veure el treball “Traçat d’un rellotge de sol analemàtic. Dept. d'Educació Visual i Plàstica de l'Inst. Jaume Almera de Vilassar de Dalt. 2010” en l’apartar de Gnomònica Jove de la web de la SCG http://www.gnomonica.cat/


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada