Benvinguts a El Sol de l'Era.

Aquest bloc té com una de les seves principals raons de ser, la de mostrar aquells rellotges de sol que he anat realitzant per a amics al llarg del temps, tot oferint una descripció de la seva realització. També trobàrem textos i documents que ajudaran a entendre una mica mes els rellotges de sol.


dijous, 7 de febrer del 2013

EL RELLOTGE PRIMITIU DE L'ERA DE CAN NAUDÍ DE MOLLERES


Fa dies, tot endreçant correus i documents varis, vaig trobar un d'en Jordi Casamajor, alma mater del web http://jordicasamajor.nirudia.com/, que m’explicava el que sabia d'aquests rellotges primitius i rudimentaris, com el que havia fotografiat a l'era de Cal Naudí de Molleres. http://jordicasamajor.nirudia.com/7633



Sembla ser que els gravaven els vells pastors del Pirineu a les pedres de les bordes per orientar-se temporalment d'una forma molt senzilla, tot clavant un palet a la part superior de les marques fetes.

Això li havia explicat un padrí, que tenia al voltant de 90 anys i que creia que es deia Pere Casal, de Ca L'endrieta de Molleres, a la parròquia de Canillo (Andorra), que de jove encara n’havia gravat alguns.

Aquestes ratlletes filiformes, pel que sembla, abunden en bordes i cortals de tot el Pirineu, això ens pot fet pensar que en els Pirineus coexistien els rellotges de Pastor (mòbils) i aquests altres rellotges que jo anomenaré “rellotges de border”

El correu a que faig referència te data 24 de setembre de 2010.


- Les bordes son construccions rural de pedra i fusta, habitualment edificada a una certa altura per a aprofitar les pastures, i que es fa servir de paller, estable per guardar el bestiar i/o per emmagatzemar eines de conreu.

Normalment la planta baixa de la borda serveix per a allotjar-hi el bestiar i la part alta per a emmagatzemar-hi el fenc recollit a l'estiu i els estris agrícoles.

Als Pirineus i zones circumdants, especialment al Pallars i a Andorra, una borda és una casa de ramaders, en contrast amb una masia o casa de pagesos que es dediquen al conreu de la terra. Es tracta d'una edificació rústica aïllada, normalment de dues plantes, sostre de pissarra i murs de pedra. També es troben bordes a les zones pirinenques d'Aragó i del País Basc.


- Un "border" era un pagès de remença adscrit a una borda o el propietari, masover o arrendador d'una borda. De fet cal tenir present que a l'edat mitjana una borda era un mas o explotació rural marginal; moltes vegades la borda era considerada com a mig mas.
http://ca.wikipedia.org/wiki/Borda




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada