Benvinguts a El Sol de l'Era.

Aquest bloc té com una de les seves principals raons de ser, la de mostrar aquells rellotges de sol que he anat realitzant per a amics al llarg del temps, tot oferint una descripció de la seva realització. També trobàrem textos i documents que ajudaran a entendre una mica mes els rellotges de sol.


dissabte, 22 de novembre del 2014

TALLER – REALITZA EL TEU RELLOTGE DE SOL

El passat dia 15 de novembre, el taller de divulgació científica "Realitza el teu rellotge de sol" que vaig dirigir per a un bon nombre de nous quadranters, en el Tecnoespai i organitzat juntament amb la Comissió de Joves Enginyers del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona, presidida per la Lupe Feria, dins del marc de la 19a Setmana de la Ciència (14-23 novembre 2014), es va desenvolupar amb un èxit total pel que fa a inscrits, bona acollida i resultats. 


Presentació feta per la  Lupe Feria, Presidenta de la Comissió de Joves Enginyers

Després de fer una breu introducció a la ciència de la Gnomònica, amb la descripció de diferents tipus de rellotges de sol, mes representatius i d'altres de mes curiosos, vàrem fer un bon repàs a l'inventari de la Societat Catalana de Gnomònica, www.gnomonica.cat, tot cercant els rellotges que comentava. 



Vàrem acabar aquesta primera part, mes teòrica, comentant els rellotges que fins ara he restaurat i els reptes que em van surgir.

Un cop feta una petita la pausa per esmorzar, iniciarem la part pràctica del taller, amb els traçat i construcció del conjunt dels dos rellotges de sol, un d'equatorial i l'altre horitzontal, calculats per a la ciutat de Barcelona. El traçat del rellotge horitzontal el vàrem fer, pas a pas, tot seguin el procediment i les indicacions que havia preparat prèviament, en un PowerPoint.





Al tractar-se dos rellotges de sol de diferent tipus i característiques, es va poder comprovar que marcaven la mateixa hora, tot compartint un mateix gnòmon. 




Com veiem, tots els participants estaven ben concentrats traçant els rellotges, amb l'ajuda del regle, compàs i transportador d'angles.
 


 
Ara toca preparar la segona part el taller!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada