Benvinguts a El Sol de l'Era.

Aquest bloc té com una de les seves principals raons de ser, la de mostrar aquells rellotges de sol que he anat realitzant per a amics al llarg del temps, tot oferint una descripció de la seva realització. També trobàrem textos i documents que ajudaran a entendre una mica mes els rellotges de sol.


dimecres, 30 de desembre del 2015

ÉS DEL SOL LA FORÇA QUE EM MOU

Aquest rellotge es va inaugurar el passat mes de setembre, amb l’inici del curs escola i és un regal de la que fins llavors era l'administradora de l’escola “Institució Montserrat”, la Sra. Anna Samsó, que des de l’any 1979 ha estat al capdavant, i ara al jubilar-se ha volgut fer aquest obsequi a l’escola.

"Institució Montserrat" és una de les escoles més antigues del barri de Sants de Barcelona. Està ubicada a l’antiga masia de Can Cros, en el carrer que rep el mateix nom i va ser construïda a mitjans del segle XVIII. Abans de ser escola havia estat un convent de monges. L’escola actual va ser fundada l’any 1928 pel Sr. Ramon Navarro, amb un esperit de catalanitat, d’innovació, laïcitat i de modernitat.


L’esgrafiador l’Oscar Campoy, de Capellades, ha estat l’encarregat de fer realitat aquest rellotge de sol, anteriorment ja havíem treballat plegats en el rellotge de sol a El Bedorc.





S'ha inclòs una placa, a la part baixa de la paret per facilitar als alumnes la seva lectura, amb el procediment a seguir per llegir l’hora del rellotge de sol.

----

En un principi el terme de Barcelona es reduïa al que coneixen com a Ciutat Vella, Montjuïc, El Poble Sec i bona part del que ara és l’Eixample. A finals del segle XIX i principis del segle XX s’annexionen la resta de municipis de l’antic pla de Barcelona (Les Corts de Sarrià, Gràcia, Horta, Sant Andreu de Palomar, Sant Gervasi de Cassoles, Sant Martí de Provençals, Santa Maria de Sants, Sarrià i Vallvidrera) i que formen els 10 districtes que actualment està dividida.

L’actual barri de Sants era considerat com el poble de Barcelona amb el nombre més gran de masies, però de mica en mica i absorbida pel creixement urbanístic les masies s’han anat perdent i les poques que queden no són fàcils de trobar, però encara podem veure Can Cervera, Can Ros de Mayol, La Torre del Rellotge, La Petita Maria, Can Bruixa i la que ara hem conegut, la de Can Cros.


Can Cros com escola i abans de les reformes.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada