Benvinguts a El Sol de l'Era.

Aquest bloc té com una de les seves principals raons de ser, la de mostrar aquells rellotges de sol que he anat realitzant per a amics al llarg del temps, tot oferint una descripció de la seva realització. També trobàrem textos i documents que ajudaran a entendre una mica mes els rellotges de sol.


dissabte, 14 de febrer del 2015

CURIOSITATS GNOMÒNIQUES (1)

Aquest cop us mostro el monument que va realitzar l'artista plàstic de Ripoll, Eudald Alabau, pels donats de sang de la seva ciutat, ubicat al passeig del Mestre Guich, vora el riu Ter. Com veureu te una forta càrrega gnomònica que us vull ensenyar.

Aquesta escultura vol homenatjar als donants de sang del passat, del present i del futur, amb una lectura del pas del temps que és certament atractiva.


En ella podem veure un plafó amb els grups sanguinis i la correspondència entre els grups, on fa referència a qui pots dolar-li sang. La curiositat gnomònica, per la qual us mostro aquesta escultura, rau en el fet que durant el solstici d'hivern, al voltant del 21 de desembre i coincidint amb el migdia solar, les lletres foradades del plafó anterior es superposen damunt les lletres del plafó posterior, que resta a l'ombra. Això només passa al voltant d'aquests dies on el sol ha arribat finalment al seu punt més baix sobre la volta celeste i es a partir del solstici d'hivern que el sol torna a créixer, a renéixer.


Els grups sanguinis i la correspondència entre els grups.



Veiem com es superposen les lletres sobre les del plafó posterior.



Passeig del Mestre Guich (Ripoll)



Al veure aquesta escultura vaig pensar en altres monuments que tenen una estreta vinculació amb el sol o les ombres que projecte, com ara…

-L’espectacular joc de llums de la Seu de Palma (Mallorca), que amb la sortida del sol dels dies al voltant del solstici d’hivern, l’orientació de la Seu fa que la llum solar travessi la rosassa de llevant (l’Oculus Maior) situada sobre l’altar major i arribi a la rosassa de ponent, sobre la façana principal.


-O be, l’anomenada “Pedra de Basset” que va calcular en Joan Olivares al poble d’Otos (la Vall d’Albaida - València ) que fent referència al 300 aniversari de la batalla d’Almansa, fa coincidir l’ombra del dia 25 d’abril sobre les quatre barres de l’escut, cobrint-les, homenatjant d’aquesta manera aquell moment decisiu de l’historia



De ben segur que n’hi ha d’haver d’altres, però ara cal descobrir-los!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada