Benvinguts a El Sol de l'Era.

Aquest bloc té com una de les seves principals raons de ser, la de mostrar aquells rellotges de sol que he anat realitzant per a amics al llarg del temps, tot oferint una descripció de la seva realització. També trobàrem textos i documents que ajudaran a entendre una mica mes els rellotges de sol.


dimecres, 18 de març del 2015

MIENTRAS HAYA SOL, EXISTIRÉ

D'aquesta manera es titula el treball de recerca que la Laura Cortés de INS Terrassa ha dut a terme i que s'ha centrat en un dels rellotges mes antics que podem trobar a casa nostra, es l’anomenat scaphe. 

El rellotge que ara us mostro, és el fruit de la col·laboració realitzada, donant resposta als dubtes que sorgien a l'hora de fer-lo, ajudant-la amb el procediment a seguir i assessorant-la en tot moment.



Es tractava de projectar en l'interior còncau d'una semiesfera de polestiré expandit, els cercles corresponents als d'un rellotge equatorial, traçant les marques horàries, solsticis i equinoccis.

Veiem pas a pas com s’ha fet el traçat d'aquestes marques, on l’ús de les plantilles en ajuda força al dibuixar les línies sobre la superfície còncava.



El gnòmon vertical que te la mateixa llargada del radi de la circumferència, assenyala les hores verdaderes solars amb el seu extrem. Però aquest gnòmon pot ser també horitzontal com veiem en el rellotge que vaig projectar en el 2010 seguin el mateix procediment. 


L’altre rellotge equatorial que va fer es l’equatorial cilíndric, en aquest cas la superfície es plana i corvada i les marques horàries paral·leles entre elles.


Si voleu saber mes sobre el seu treball de recerca, podeu visitar la secció de "Gnomònica Jove" en el web de la SCG.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada